Skip to main content

Zbogom

Gasi se jedan od omiljenih sajtova za deljenje piratskog sadržaja

Nakon 17 godina postojanja, sajt Zippyshare je najavio da će se ugasiti do kraja mjeseca.


Gasi se jedan od omiljenih sajtova za deljenje piratskog sadržaja
Foto: UNSPLASH

Bilo da redovno ili povremeno preuzimate piratski sadržaj, u svojoj plovidbi pod crnom zastavom ste sigurno na raznim forumima nailazili na Zippyshare linkove preko kojih ste mogli da preuzmete ono što tražite. Nažalost, svemu jednom dođe kraj, a sajt Zippyshare je sada najavio da će se ugasiti do kraja marta 2023.

Ukoliko ne znate, Zippyshare je sajt za besplatno deljenje fajlova. Lansiran je 2006. godine i već 17 godina je bio omiljena destinacija mnogih koji su želeli da podijele fajlove putem interneta.

Zbog svoje jednostavnosti, odnosno lakoće korišćenja, ovaj sajt je veoma brzo postao veoma koristan i za dijeljenje piratskog sadržaja, a u našem „dugogodišnjem istraživanju“ o ovoj temi smo primijetili da je izuzetno popularan i na domaćim forumima. Upravo zbog toga, gašenje Zippyshare-a takođe označava gubitak velikog broja piratskog sadržaja koji se delio isključivo preko ovog sajta.

Obavještenje o gašenju sajta Zippyshare vam prenosimo u cjelosti:

Foto: SMARTLIFE

Hej ljudi,

Odlučili smo da na kraju mjeseca ugasimo projekat. Molimo vas da uradite bekap svojih važnih fajlova, imate skoro dvije nedjelje da to učinite. Do tada, sajt će raditi bez ikakvih promjena.

Postoji nekoliko razloga za gašenje:
-Od 2006. smo na tržištu u nepromenjenom obliku, odnosno kao sajt za besplatno deljenje fajlova koji se finansira reklamama. Međutim, sve manje i manje ste nas pojsećivali posljednjih godina, jer je, diskutabilno, veoma jednostavna formula usluge koju nudimo postajala sve više ustajala. Pretpostavlamo da sve konkurentske kompanije za skladištenje fajlova na tržištu izgledaju bolje, nude bolje performanse i više funkcija. Nikome više ne treba dinosaurus kao što smo mi.

-Razne vrste softvera za blokiranje reklama, bilo da su ugrađene u pregledač, da su njegov dodatak ili da su u obliku DNS usluge. Naravno, svi ih koristimo, ali oni oduzimaju kontrolu koju vlasnik ima nad sajtom. Eventualno smo dospjeli u začarani krug – kako bi platili serversku infrastrukturu potrebno je postaviti dodatne reklame, zbog čega su korisnici koristili dodatan softver za blokiranje – i došli smo do tačke na kojoj smo danas.

-Rast cijene struje. Tokom prethodnih godinu dana, cijena struje se povećala 2,5 puta, što je, zbog velikog broja servera, dovelo do značajnog povećanja troškova koje nemamo način da izbalansiramo.
Postoji još puno manjih razloga, mogli bismo da napišemo knjigu o tome, ali vjerovatno niko ne bi želio da je čita.

Da sumiramo, više nismo u mogućnosti da održavamo sajt.

Možete nam poslati komentare na support@zippyshare.com (vjerovatno ćemo ih sve pročitati, ali ćemo samo na nekoliko odgovoriti).

Hvala vam što ste bili uz nas tokom godina.

Vidimo se u dubinama interneta. o7Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare