Najčešći ciljevi udara su bili stacionarni centri veze, radiorelejna čvorišta i slično

Gardisti ne zaboravljaju poginule saborce – prije 27 godina suprotstavili se NATO-u

Članovi Udruženja gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske obišli su grobove svojih poginulih saboraca koji su se prije 27 godina suprotstavili NATO alijansi i živote ugradili u temelje Republike Srpske, čuvajući vječnu stražu na platou planine Treskavice.


Gardisti ne zaboravljaju poginule saborce – prije 27 godina suprotstavili se NATO-u
srna.rs

Članovi Udruženja gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske obišli su grobove svojih poginulih saboraca koji su se prije 27 godina suprotstavili NATO alijansi i živote ugradili u temelje Republike Srpske, čuvajući vječnu stražu na platou planine Treskavice.

Iz Udruženja gardista saopšteno je da se na današnji dan prije 27 godina NATO alijansa otvoreno stavila na stranu protiv srpskog naroda i Republike Srpske, tako što je počela vazdušne udare po Vojsci Republike Srpske, njenim jedinicama i objektima, pri čemu je poginulo pet mladih gardista.

Prvog dana napada poginuo je gardista Dragan Malkić iz Sarajeva, a narednog dana, 7. septembra 1995. godine, poginuli su Vladimir Milinković iz Teslića, Radoslav Lekić iz Mrkonjić Grada, Dragan Kukić iz Laktaša i Slaviša Ilić iz Pala, saopšteno je iz Udruženja.

– Srbija ima Košare i 53. granični bataljon. Republika Srpska ima Treskavicu i 1. gardijsku motorizovanu brigadu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske – istakli su bivši gardisti.

Najčešći ciljevi udara su bili stacionarni centri veze, radiorelejna čvorišta i slično. Jedna od jedinica Vojske Republike Srpske koja je bila direktno izložena udarima NATO avijacije je 1. gardijska motorizovana brigada, podsjeća se u saopštenju.

Direktno su gađani njeni položaji koje je ova jedinica držala na platou planine Treskavice i njene baze u garnizonima Kalinovik i Han Pijesak. Napadi NATO alijanse su počeli u ranim jutarnjim časovima 6. septembra 1995. godine i nastavljeni su narednih nekoliko dana.

– U tim napadima uništena je gotovo sva materijalna baza za dalje vođenje rata od 1. Prve gardijske motorizovane brigade. Međutim, u tim strašnim borbama, na žalost, poginulo je i pet mladih gardista – istaknuto je u saopštenju.

Od marta 1994. godine, pa sve do završetka Odbrambeno-otadžbinskog rata, 1. gardijska motorizovana brigada je, između ostalih, izvodila dejstva i branila zonu odgovornosti na najsurovijem ratištu koje je vodila Vojska Republike Srpske, na platou planine Treskavice.

Kako ističu bivši gardisti, u tim surovim meteo-taktičkim uslovima, voditi borbe i braniti Republiku Srpsku mogli su samo mladi gardisti koji su prošli veoma zahtjevnu vojnu i stručno specijalističku obuku.

– Samo dva puta u svojoj istoriji, srpska vojska je vodila borbe iznad 2.000 metara nadmorske visine, i to slavna Srpska vojska, predvođena Gvozdenim pukom na Kajmakčalanu i Vojska Republike Srpske predvođena herojskom 1. gardijskom motorizovanom brigadom na Treskavici – istaknuto je u saopštenju.

Jedna od odlika ove jedinice je ta što se popunjavala mladim vojnicima po eksteritorijalnom principu iz svih opština Republike Srpske, pa su gardisti uvijek govorili da su ničiji, misleći na matične opštine iz kojih su došli, već da su samo „Sinovi Srpske“.

Na platou Treskavice, gardisti su za sebe vezali čak pet neprijateljskih brigada, plus nekoliko jedinica borbene i logističke podrške. Treskavica je bila veoma geostrategijski značajna za sve strane u sukobu i važilo je pravilo, ko drži Treskavicu – taj kontroliše vojnu situaciju u tadašnjoj BiH.

– Danas, 27 godina posle, više ne postoji Vojska Republike Srpske, a ni njena herojska i junačka 1. gardijska motorizovana brigada, ali postoji Udruženje gardista koje baštini tradiciju ove slavne jedinice i evocira njene uspomene – navedeno je u saopštenju.

Jedan od primarnih ciljeva udruženja, navode gardisti, je i obilazak grobova poginule braće gardista, i obilazak njihovih porodica.

– Tako i sada, preživjela braća gardisti su se organizovali i obišli vječne kuće poginulih heroja koji su se svojim mladim životima suprostavili u to vrijeme najjačoj vojnoj formaciji, NATO alijansi i koji su živote ugradili u temelje Republike Srpske, čuvajući vječnu stražu na platou planine Treskavice. Neka je vječni pomen, slava i hvala mladim gardistima – poručili su iz Udruženja gardista.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services