„Jedna dobra plata se može zaraditi“

Fočanskim stočarima isporučeno 7 steonih junica

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i lokalne uprave danas su fočanskim stočarima koji učestvuju u otkupu mlijeka isporučili sedam visokomliječnih steonih junica, sorte austrijski i češki simentalac.


Fočanskim stočarima isporučeno 7 steonih junica
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Pomoć je stigla u okviru poslovnog plana “Proširenje kooperantske mreže kroz podršku razvoju malih mljekarskih farmi na području Hercegovine, Romanije i Podrinja”, koji zajedno finansiraju Ministarstvo, lokalna uprava i kooperanti.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede Bojan Grahovac rekao je da su muzna grla dobili kooperanti Mljekare “Pađeni” iz Bileće, te da je pojedinačna vrijednost austrijskog simentalca 6.600 KM, a češkog simentalca 6.350 KM.

– Za regiju Hercegovina isporučili smo ukupno 122 junice, a vrijednost našeg učešća, odnosno IFAD-aa je 40 odsto ako je nosilac gazdinstva muškarac stariji od 35 godina, odnosno 65 odsto ako je nosilac gazdinstva žena ili muškarac mlađi od 35 godina. Imali smo i učešće lokalnih zajednica, a pohvalio bih opštinu Foča, koja nas je podržala sa 30 odsto, tako da je korosnicima ostalo deset ili 30 odsto učešća – rekao je Grahovac.

Zamjenik načelnika opštine Foča Vesna Rašević kaže da dobrobit ovog programa nije samo u sedam grla, već da će za koji mjesec dati i sedam teladi, što će mnogo značiti u rasnoj strukturi stočnog fonda.

– Ovakvi projekti su za dobrobiti čitavog društva i lokalne zajednice. Vrijednost projekta za opštinu Foča je 45.000 KM, od čega opština učestvuje sa 30 odsto – rekla je Raševićeva.

Radmila Babić iz Baljevog Polja kod Foče kaže da će joj ovo biti četvrta krava i da od prvog dana učestvuje u otkupu mlijeka.

– Zahvalila bih Vladi Srpske i našoj opštini i svima koji su nam pomogli. Ovo će mnogo pospiješiti proizvodnju. Uglavnom, jedna dobra plata se svaki mjesec može zaraditi – rekla je Babićeva.

Samija Glibo sa Tjentišta kaže da ima pet krava i da svaki drugi dan mljekari predaje do 100 litara mlijeka.

– Imam 50 litara mlijeka dnevno, što je jedna fina plata – navela je Glibo.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services