Ekonomska kriza

Farmeri tvrde: Nećemo imati kukuruza da prehranimo stoku

Izuzetno loš prinos kukuruza ove godine jedan je od razloga koji će dovesti do daljeg urušavanja stočnog fonda u Srpskoj koji je, ionako, već dobrano osiromašen.


Farmeri tvrde: Nećemo imati kukuruza da prehranimo stoku
Foto: Pixabay

Na to upozoravaju poljoprivrednici koji objašnjavaju da broj stoke u RS drastično opada iz godinu u godinu, i zbog prekomjernog uvoza mesa, te nemogućnosti farmera da prodaju i ono malo što proizvedu.

“Suša je ove godine uništila veliki dio ljetine, posebno kukuruza, koji je osnovna komponenta za stočnu hranu. To znači da mnogi neće imati dovoljno hrane za svoju stoku, što će sobom povući dalje smanjenje stočnog fonda, u najvećoj mjeri svinja. Stočna hrana je ove godine skupa kao nikad, dok su, s druge strane, otkupne cijene stoke jako loše“– kaže za Srpskainfo predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske Stojan Marinković.

Naglašava da je, kad se na navedene probleme doda prekomjerni uvoz mesa, jasno da i u narednom periodu moramo da računamo na značajnu redukciju stočnog fonda.

“Na sušu ne možemo uticati, ali se mogu uvesti zaštitne mjere na uvoz mesa, što bi našim farmerima mnogo značilo. Riječ je o uvođenju carina na svježe i rashlađeno goveđe i svinjsko meso od 10 odsto, te taksu od 1,5 KM po kilogramu svinjskog i 2,5 KM po kilogramu uvezenog goveđeg mesa. Već odavno tražimo ograničenje uvoza mesa, na što je vlast BiH i gluva i nijema. A bez toga, naš stočni fond će i dalje siromašiti “– poručuje Marinković.

U Srpskoj je broj svinja samo za godinu pao za više od 20 odsto. Prema podacima Zavoda za statistiku RS, pretprošle godine smo u oborima imali 619.400, a lani 490.600 svinja.

U poslednje dvije decenije, najviše domaćih farmera od tova junadi odustalo je ove godine kada je, prema procjenama, uzgojem prestalo da se bavi do 15 odsto stočara.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services