„Nije svima gorivo skupo“

Fadil Novalić poručio da ne žele uvoditi populističke mjere

Premijer FBiH Fadil Novalić učestvovao je na panel diskusiji na temu „Globalna ekonomska kriza – uticaj na BIH i zemlje regiona“, u Tešnju.


Fadil Novalić poručio da ne žele uvoditi populističke mjere
FOTO: PODCAST YUGOSLAVIA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Koliko je Vlada FBiH bila agilna u donošenju mjera kada je u pitanju globalna ekonomska kriza mišljenja su podijeljena, međutim Novalić ističe da su uradili mnogo toga iako se ne vide dovoljno sve mjere.

– Moguće je da se naše mjere ne vide u tom obliku u kojem treba. Međutim mi smo znatno  prije, čak godinu dana, prije Hrvatske i Srbije reagovali na ograničenje cijena odnosno ograničenje marži. Znači, rekli smo da marže na gorivo ne mogu da budu preko 25 feninga, a marže u šoping centrima ne mogu biti preko 8% . Da smo ograničavali cijenu došlo bi do nestašice, jer naravno neće naši poslodavci nabavljati nešto skuplje i prodavati jeftinije zato što je vlast to rekla. Osim ako Vlada to ne bi refundirala kao što je slučaj sa strujom u Sloveniji. Takođe, bile su direktno fiskalne mjere iz budžeta. Mi smo uvijek pomagali one kojima je potrebno. Gotovo million ljudi je dobilo 100 KM pomoći, preduzetnici su dobili 60 miliona pomoći, zatim pomogli smo kantona sa 600 miliona, zdravstvo sa 100 miliona i opštine sa 100 miliona. Dakle, mi smo svoj fiskalni kapacitet založili da bismo amortizovali stanje koje se ne vidi uvijek na nivou Federacije nego na kantonima, opštinama i osjetljivim kategorijama. Ukupno smo miljardu i 100 miliona potrošili na te programe što direktno i što indirektno- istakao je Novalić.

Naglasio je da nisu koristili takozvane “flat mjere”.

– Jedna od tih flat mjera je ukidanje akciza na gorivo. Nije svima gorivo skupo. Trebamo pomagati one kojima je to potrebno, recimo prevoznike ili one koji ne mogu platiti struju. Mi smo prilično puno toga uradili. Mi imamo fiskalnu ravnotežu u budžetima kantona i opština. To je posljedica velikog rada, jer smo rješavali probleme kako su nam dolazili. Federacija je izvukla troškove kantona kao što su: naknade za demobilizovane borce, povećanje dječijeg doplatka, troškovi vještačke oplodnje te finansiranje plata djece sa posebnim potrebama. Dakle, puno toga se uradilo i to nisu mjere kao što su kada kaže Hrvatska ograničavamo cijenu nafte, a nafta opet postane skuplja. Znači, nismo išli na mjere koje su prilično populističke i ostavljaju prostora da političari kažu da nešto rade, a ustvari ne rade ništa – dodao je Novalić, piše Akta.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services