Skip to main content

Dva godinama prednjače

Evo šta znače imena koja roditelji najčešće daju sinovima i kćerkama

U Republici Srpskoj je prošle godine na svijet došlo 9.118 djece, od čega 4.648 dječaka i 4.470 djevojčica.


Evo šta znače imena koja roditelji najčešće daju sinovima i kćerkama
Foto: pinterest.com

Kad je riječ o imenima koja su davali svojim nasljednicima, bilo da se radi o djevojčicama ili dječacima, roditelji su i lani praktikovali naša „stara“ imena.

Tako je Milica bilo najčešće žensko ime koje su roditelji davali svojim princezama, dok je većina muških nasljednika u 2022. u matične knjige upisano kao Luka, pokazuje analiza Zavoda za statistiku Srpske.

Među pet najčešćih ženskih imane našla su se i Sofija, Ana, Marija i Teodora, a među muškim Lazar, Vasilije, Stefan i Pavle.

Zanimljivo je da je među ženskim imenima ime Milica bilo najpopularnije i u 2021, dok je najviše roditelja par godina prije toga svojim mezimicama davalo ime Sofija. Među muškim, ime Luka prednjači već treću godinu zaredom.

Ime Luka latinskog je porijekla, izvedeno od riječi „lucius“ što znači „svjetlost“,dok je  najpoznatiji, svakako, Sveti apostol Luka.

Milica je izvorno staroslavensko ime, jedno od najstarijih na Balkanu, izvedeno od riječi „mila“, a izražava želju roditelja da im dijete bude milo i umiljato. Riječ je o imenu koje je kod nas veoma često opjevano, a najpoznatija žena u našoj istoriji koja je nosila ovo ime bila je žena cara Lazara, carica Milica.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti