Inspektorima pune ruke posla

Evo koliko poslodavce u Srpskoj „košta“ jedan neprijavljeni radnik

Za pola ove godine inspektori Inspektorata Srpske su kontrolisali više od 15.000 radnika, a u kontrolama je utvrđeno da 194 radnika nisu imala zaključen ugovor o radu.


Evo koliko poslodavce u Srpskoj „košta“ jedan neprijavljeni radnik
Foto: Pixabay

Na osnovu toga, izdato je 160 prekršajnih naloga u vrijednosti od oko 500.000 KM, rekli su za Srpskainfo u Inspektoratu RS.

To znači da su, po jednom neprijavljenom radniku, poslodavci u prosjeku kažnjeni sa nešto više od 2.500 KM.

Angažovanje radnika na crno najčešće je u oblastima ugostiteljstva, trgovine, eksploatacije i prerade drveta, građevinarstva, te uslužnim djelatnostima. U prošloj godini, utvrđeno je da od 54.482 kontrolisanih radnika 208 nije imalo zaključenog ugovora o radu, niti su bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja.

Za utvđene prekršaje izdat je 171 prekršajni nalog na ukupan novčani iznos od 503.500 KM. Podneseno je i 46 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, te izdate tri mjere zabrane rada – kažu u Inspektoratu RS i naglašavaju da je suzbijanje rada na crno i sive ekonomije kontinuirano u fokusu njihovog djelovanja.

Iz Saveza sindikata Srspke upozorili su da eksterne proćene pokazuju da se jedna trećina BDP nalazi u sivoj zoni, što je ozbiljan podatak koji bitno utiče na prihodovnu stranu fondova, ali i na status i standard radnika u RS. Poreska uprava RS je za šest mjeseci ove godine nadležnim tužilaštvima dostavila 15 izvještaja zbog sumnje na utaju poreza i doprinosa, u ukupnom iznosu od skoro 2,84 miliona KM štete za budžet RS.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services