Izađite u prirodu

Evo kako konačno možete da pobijedite meteoropatiju

Svima nam je poznata rečenica “Biće kiše, bole me kosti” i zaista, zapitali smo se koliko vrijeme utiče na naše duševno i fizičko stanje, šta je zapravo meteoropatija i može li se liječiti, odnosno spriječiti.


Evo kako konačno možete da pobijedite meteoropatiju
FOTO: THE OPTIMIST CLOUD/YOU TUBE/SCREENSHOT

Svima nam je poznata rečenica “Biće kiše, bole me kosti”  i zaista, zapitali smo se koliko vrijeme utiče na naše duševno i fizičko stanje, šta je zapravo meteoropatija i može li se liječiti, odnosno spriječiti.

Meteoropat je iznadprosječno sklon promjenama raspoloženja, bolovima ili raznim oblicima nelagode neposredno prije nego što nastupe klimatske varijacije, a tegobe mu popuštaju istovremeno s prestankom tih okolnosti.

Uobičajeni simptomi meteoropatije uključuju razdražljivost, napetost, nesanicu, potištenost, malodušnost, fizičku slabost ili bolove. Meteoropatske tegobe najčešće se javljaju za vrijeme vjetrovitih ili olujnih epizoda, praćenih padom atmosferskog pritiska, kišom, vlagom i oblačnim vremenom.

Neke osobe osjetljive na promjene vremena mogu se osjećati umornije, ali ipak teže zaspu i slabije spavaju. Druge postaju tjeskobne i napete kad se vjetar pojača ili im opada raspoloženje kad je oblačno i kišovito. Trećima se pojačavaju bolovi u kritičnim dijelovima tijela, posebno zglobovima, ili ih pogađaju napadi migrene, astme ili alergije.

Ipak, nismo uvijek u toj situaciji.  Recimo onda kada smo na poslu ne možemo sebi dozvoliti spavanje, a vrijeme vas nemilosrdno boli. U tom slučaju može pomoći čaj od matičnjaka ili utrljavanje eteričnog ulja lavande koje opušta i smanjuje napetost i glavobolju u isti mah.

Ponekad je dovoljno piti dosta vode i omogućiti tijelu da se klimatizuje na taj način. Ukoliko to ne pomaže, a često na ovaj način reagujete na meteorološke uslove, imajte pri ruci lijek protiv bolova.

Vježbajte. Ubrzajte protok krvi kroz tijelo i omogućite bolju cirkulaciju krvi do glave.

Izađite u prirodu

Stručnjaci savjetuju da se mrzovoljnost najbolje rješava šetnjom i čistim vazduhom. Šetnja je jednako dobra i za fizičko i psihičko zdravlje.

Nervoza i loše raspoloženje

Najbolji prirodan način da se riješite nervoze, a pri tome ostanete budni, jeste čaj od matičnjaka , kantariona ili gloga.

Pored toga, dobar izbor je i crna čokolada. Jedan od načina na koji ona djeluje jeste – uživanje. Na taj način stimulišete hormon sreće i zadovoljstva , smanjuje se nivo hormona stresa i podiže raspoloženje.

To je zapravo samo jedan od načina da uživate tokom loših dana i da ih prigrlite kao nešto normalno i riješite se meteoropatije, piše Ljepotaizdravlje.ba.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services