„Tražio sam od Putina da vrati Krim Ukrajini“

Erdogan zabio nož u leđa ruskom kolegi

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da bi Rusija Ukrajini trebalo vratiti svu zemlju uključujući i Krim.


Erdogan zabio nož u leđa ruskom kolegi
FOTO: SERGEI SAVOSTYANOV / KREMLIN/EPA

PBS je preko noći objavio potpuni transkript njihovog intervjua sa turskim predsjednikom.

– Ako će se uspostaviti mir u Ukrajini, naravno, vraćanje zemlje koja je napadnuta će postati zaista važno. To je ono što se očekuje. Ovo je ono što se traži. Putin je preduzeo određene korake. Preduzeli smo određene korake. Teritorije koje su napadnute biće vraćene Ukrajini – rekao je on, prenosi Blic.

Kaže kako s “prijateljem Putinom” od 2014. godine razgovara o Krimu.

– Od 2014. razgovaramo sa mojim dragim prijateljem Putinom o tome i to smo tražili od njega. Zamolili smo ga da vrati Krim njegovim zakonitim vlasnicima… nažalost nijedan korak nije učinjen – rekao je Erdogan u intervjuu.

Erdogan je odbio da kaže šta misli ko trenutno ima prednost u ratu.

– Kao lider, nisam voljan da ovo razmatram. Sve što želimo da uradimo i što želimo da vidimo je da okončamo ovu bitku mirom, bilo da se radi o Putinu, bilo Zelenskom, ja sam to uvijek tražio i preporučivao. Ovo je sukob u kojem imamo mnogo žrtava. Ljudi umiru, a na kraju dana niko neće pobijediti – kaže on.

Takođe je rekao da je o vođenju rata razgovarao direktno sa Putinom.

– U Uzbekistanu sam se sastao sa predsjednikom Putinom i imali smo veoma opsežne razgovore sa njim. I zapravo mi pokazuje da je voljan da ovo okonča što je prije moguće. To je bio moj utisak, jer je način na koji se stvari trenutno odvijaju prilično problematičan. Po dogovoru između strana biće razmijenjeno 200 talaca. Mislim da će biti napravljen značajan korak naprijed – izjavio je Erdogan.

Tokom intervjua on je rekao da se „nijedna invazija ne može opravdati“ i ostao diplomatski uzdržan kada su ga upitali da li je Putin napravio pogrešnu procjenu sprovođenjem invazije.

– Nijedan lider poslije toga ne bi rekao da je to greška. Niko neće reći, da, pogriješio sam. Ista stvar se može primijeniti i na Ukrajinu. Zelenski, da li mjislite da kada je krenuo u protivofanzivu, da li osjeća da je napravio grešku? Vođe, kada krenu putem, veoma će teško da se vrate nazad. Liderima je veoma teško da se vrate nazad – zaključio je on.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services