Situacija u BiH prioritet

Erdogan stigao u Beograd: Vučić ga dočekao ispret Palate Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić domaćin je predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, koji boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji.


Erdogan stigao u Beograd: Vučić ga dočekao ispret Palate Srbije
Foto: Printskrin/TVPink

Njega je ispred Palate dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsjednik Tuske Redžep Tajip Erdogan dočekan je uz najviše državne i vojne počasti uz intoniranje himni.

Nakon dočeka ispred Plate Srbije, slijedi sastanak predsjednika Vučića i Erdogana, a nakon toga i plenarni sastanak delegacija Srbije i Turske.

Poslije toga, u prisustvu dvojice predsjednika, usljediće ceremonija potpisivanja sporazuma između Srbije i Turske, nakog čega će se Vučić i Erdogan obratiti javnosti.

Zatim će biti održan i Srpsko-turski biznis forum.

Erdogan je u Beograd doputovao iz Sarajeva, a nakon Beograda odlazi u Hrvatsku. Prije nekoliko dana, u Beogradu je, povodom Samita u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, boravio i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, koji je najavljujući Erdoganovu posjetu, rekao da za Tursku postoje dva izazova u ovom regionu, a jedan je politička kriza u BiH.

“Situacija u BiH biće nam prioritet. Ne možemo dozvoliti da postoji konflikt u srcu Balkana. Drugi izazov je dijalog Beogarda i Prištine koji je pokazao koliko je potrebno koncentrisati se na zajedničke interese“ – rekao je Čavušoglu.

Istakao je da se Turska ponosi što je dio Balkana i odbija vještačke podele na zapad i istok.

“Moramo da riješimo naše probleme u interesu svih nas. Balkan treba da uzme svoju sudbinu u svoje ruke i uklonimo sve prepreke da bolje rastemo i veći prosperitet. Nastavićemo da podržavamo svaki napor za dobrobit svih u regionu“ – kazao je Čavušoglu.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services