„BiH je za to platila veliki ceh“

Erdogan i Milanović tvrde da se dogovor može postići

Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Turske sastao se sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem u okviru posjete ovoj državi.


Erdogan i Milanović tvrde da se dogovor može postići
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Osim o saradnji Turske i Hrvatske govorilo se i o BiH. Nakon sastanka Erdogan je i upitan o izbornom procesu i reformama u BiH, na šta je on odgovorio da se lideri koji predstavljaju Srbe, Hrvate i Bošnjake mogu međusobno dogovoriti.

Naime, na pitanje novinara N1 kako su Turska i Hrvatska usaglasili stavove o izmjeni Izbornog zakona budući da je Erdogan jasno u Sarajevu poručio da je protiv bilo kakvih nametanja koja je najavio visoki predstavnik Kristijan Šmit, dok se, s druge strane, lideri iz Hrvatske među kojima je i Zoran Milanović zalaže upravo za korištenje bonskih ovlasti u tom smjeru.

Shodno tome, Erdogan je rekao da je imao priliku razgovarati sa liderima Bosne i Hercegovine i to detaljno o postojećim problemima.

– Ako mene pitate zbog čega postoji taj problem, on je nastao zbog Dejtonskog sporazuma koji nije riješio probleme u BiH, ali, cititraću pokojnog Aliju Izetbegovića, “u tom periodu se nije moglo ništa drugo učiniti već smo ga morali potpisati”,što zapravo znači da ni on nije bio time zadovoljan. Danas imamo i Bošnjake i Hrvate i Srbe koji žive u BiH, zatim entitete, lidre koji predstavljaju te narode i vjerujem da odluke u BiH trebaju upravo donijeti ti lideri tako što će se sastati i o tome i odlučiti – rekao je Erdogan.

Naglasio je da postoje i određeni mehanizmi.

– U kojima se i mi kao Turska nalazimo kao i Hrvatska i BiH. Imamo i trilateralni mehanizam u kojem su Turska, Srbija i BiH i možemo se s vremena na vrijeme sastajati i o tome razgovarati posebno nakon Opštih izbora koji će se održati 2. oktobra. Dakle, možemo se češće sastajati i ubrzati taj proces jer je jedinstvo i cjelovitost BiH od velike važnosti. BiH je platila veliki ceh za to i ne želim niko ništa slično takvo da plati u budućnosti – poručio je Erdogan.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services