• Naslovna
  • Vijesti
  • Politika
  • Džaferović: Ja sam protiv konstitutivnosti u deklaraciji, to je unutarnje pitanje BiH

Građani BiH će birati Bošnjaka, biraće Hrvata i birat će Srbina

Džaferović: Ja sam protiv konstitutivnosti u deklaraciji, to je unutarnje pitanje BiH

ČLAN Predsjedništva BiH Šefik Džaferović usprotivio se spominjanju konstitutivnosti triju naroda u završnoj deklaraciji Procesa Brdo-Brijuni jer je to unutarnje pitanje BiH kojim se ne smije baviti nitko osim onih u toj zemlji.


Džaferović: Ja sam protiv konstitutivnosti u deklaraciji, to je unutarnje pitanje BiH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

ČLAN Predsjedništva BiH Šefik Džaferović usprotivio se spominjanju konstitutivnosti triju naroda u završnoj deklaraciji Procesa Brdo-Brijuni jer je to unutarnje pitanje BiH kojim se ne smije baviti nitko osim onih u toj zemlji.

Skup Procesa Brdo-Brijuni, formata koji okuplja šest država Zapadnog Balkana, Hrvatsku i Sloveniju, ove godine završio je bez završne deklaracije jer bošnjački predstavnici nisu prihvatili formulaciju o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH, koja je ključna za stabilnost države, što je tražila Hrvatska.

Džaferović: Građani BiH će birati Bošnjaka, biraće Hrvata i birat će Srbina

„Naravno da mi je to bilo sporno i zbog toga nije bilo prihvaćeno, zato što je to unutarnje pitanje BiH i niko se neće baviti unutarnjim pitanjima u BiH osim nas“, rekao je Džaferović u izjavi nakon skupa kazavši i kako smatra da se taj format ne treba baviti takvim pitanjima. Umjesto zajedničke deklaracije usvojeni su zaključci.

Članice Procesa njima su, između ostalog, poručile Europskoj uniji da je njezino proširenje bitno te da je ključno da se ono ubrza. Evropski savez pozvan je da pomogne Zapadnom Balkanu u nošenju s energetskom i ekonomskom krizom te da se ukine vizni režim. Evropska unija je pozvana i da Bosni i Hercegovini da status kandidata do kraja ove godine.

Na pitanje slovenske novinarke o tome hoće li doći vrijeme da će Hrvati uspjeti izabrati svog člana Predsjedništva, Džaferović je odgovorio da će njih birati građani BiH.

„Građani BiH će birati Bošnjaka, birat će Hrvata i birat će Srbina. To je ono što je sada propisano Ustavom“, rekao je bošnjački član Predsjedništva manje od mjesec dana uoči parlamentarnih izbora u BiH.

„Ne biraju narodi, narodi ne idu na izbore, građani idu na izbore“, dodao je.

„Meni, nama, mnogima se čini kao minimum standarda“

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ranije je rekao da nekima naprosto smeta samo spominjanje pojma konstitutivnosti tri naroda, aludirajući na bošnjačke predstavnike.

„Moj prijedlog prije nekoliko dana, u pripremi ovog sastanka, bio je da se u dokumentu spomene i konstitutivnost naroda u BiH. Meni, nama, mnogima se to čini kao minimum standarda, ali kolege iz BiH, neki, to nisu dali te je taj prijedlog odbijen istog trena“, kazao je.

U dvorac Brdo pokraj Kranja su osim Džaferovića stigli i nominalno hrvatski predstavnik Željko Komšić, izabran glasovima Bošnjaka, te srpski predstavnik Milorad Dodik. Džaferović je kasnije kazao kako su sva trojica izrazila jasnu težnju BiH prema Evropskoj uniji.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services