• Naslovna
  • Vijesti
  • Ekonomija
  • Dokusurila ih poskupljenja i bijedna primanja: Evo koliko građana BiH preživljava zahvaljujući obroku iz javnih kuhinja

Dokusurila ih poskupljenja i bijedna primanja

Dokusurila ih poskupljenja i bijedna primanja: Evo koliko građana BiH preživljava zahvaljujući obroku iz javnih kuhinja

Troškovi života u Srpskoj daleko brže skaču nego što rastu primanja građana, tako da je sve više onih koji svojim platama jedva mogu da zadovolje čak i one najosnovnije potrebe.


Dokusurila ih poskupljenja i bijedna primanja: Evo koliko građana BiH preživljava zahvaljujući obroku iz javnih kuhinja
Foto: BN

Mjesečni izdatak za hranu jedne porodice u RS unazad godinu dana skočio je za skoro 30 odsto, dok je prosječna neto plata u ovom periodu porasla za nepunih 17 odsto.

Prema podacima Saveza sindikata RS, potrošačka korpa je u januaru ove godine koštala 2.404, a u istom mjesecu lani 2.051. U ovom periodu, trošak hrane je sa 823 poskupio na 1.067 KM. Istovremeno prosječna plata je sa 1.042 porasla na 1.217 KM. Dakle, hrana je za godinu dana poskupjela za 244, dok je prosječna plata povećana za 175 KM. U januaru je prosječna penzija iznosila 539 KM i veća je za 108 KM u odnosu na isti mjesec 2022.

– Prošla godina je bili jedna od kritičnijih, a ni ova nije počela obećavajuće. Poskupljenja nisu agresivna kao lani, ali cijene svih roba i dalje rastu. Naravno, običnog čovjeka najviše sekiraju poskupljenja hrane, koja nikako da stanu. Plate u javnom sektoru su nešto porasle, kao i penzije, ali velika većina ljudi životari sa istim primanjima. Zato ne čudi što je sve više građana RS i BiH na javnim kazanima – ističe Mirko S, magacioner iz Banjaluke.

Prema podacima UNDP u BiH, trenutni broj korisnika u 53 javne kuhinje u BiH je skoro 18.000. Broj korisnika je lani, u odnosu na 2021, povećan za skoro 500.

Broj osoba koje se susreću sa svakodnevno otežanim pristupom hrani i do deset puta je veći. Međutim, zbog različitih barijera ne ostvaruju svoje pravo na topli obrok kroz javne kuhinje, procena je  UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu.

Istraživanje UNDP pokazalo je da se od 53 javne kuhinje u BiH, 34 nalaze u Federaciji BiH, 18 u Srpskoj  i jedna u Brčko distriktu.

NIŠTA OD POJEFTINJENJA HRANE

Zanimljivo je da je litar goriva u RS trenutno jeftiniji za skoro jednu KM u odnosu na prošlu godinu, kada je njegova cijena dostigla svoj maksimum. Međutim, ovo pojeftinjenje ni u najmanjoj mjeri nije povuklo pad cijena drugih roba, prije svega hrane i prevoza. Godišnja januarska inflacija u RS iznosila je 13,4 odsto, a najviše je poskupjela hrana, za 23,2 odsto u prosjeku. Prevoz je skuplji za 16,3, a električna energija za 12,4 odsto, podaci su Zavoda za statistiku Srpske.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services