Važni događaji

Dogodilo se na današnji dan

Podsjećanje na događaje koji su kroz vijekove obilježili drugi dan mjeseca septembra.


Dogodilo se na današnji dan

Danas je petak, 2. septembar, 245. dan 2022. Do kraja godine ima 120 dana.

31. p. n. e. – U pomorskoj bici u Jonskom moru kod gradića Akcijum, u sjeverozapadnom dijelu Grčke, Rimljani su porazili združenu flotu rimskog vojskovođe Marka Antonija i njegove supruge – egipatske kraljice Kleopatre Sedme, pa su, zahvaljujući tome, 30. godine prije nove ere pokorili Egipat.

1666. – U Londonu izbio katastrofalni požar i vatrena stihija je za pet dana gotovo uništila grad, uključujući 97 crkava, među kojima i katedralu Svetog Pavla.

1807. – Britanska mornarica bombardovala Kopenhagen da bi spriječila francuskog cara Napoleona Prvog Bonapartu da protiv Britanaca upotrijebi dansku flotu.

1829. – Sklopljen Jedrenski mir između Rusije i Otomanskog carstva, kojim su se Turci obavezali da Srbiji vrate šest okupiranih nahija iz Karađorđeve Srbije i priznaju autonomiju Grčke.

1838. – Rođena havajska kraljica Liliuokalani, posljednji suveren Havaja od 1891. do 1893, prije nego što su ta pacifička ostrva 1898. anektirale SAD.

1866. – Na Kritu izbila pobuna protiv Turaka i proglašeno je prisajedinjenje tog grčkog mediteranskog ostrva zemlji matici, koja je okončana pobjedom stanovnika ostrva i pripajanjem Krita Grčkoj tek 1913. godine, poslije balkanskih ratova.

1872. – U Hagu počeo Peti kongres Prve internacionale na kojem je odlučeno da Generalni savjet bude premješten iz Evrope u SAD, jer je njegov opstanak u Londonu – poslije pada Pariske komune 1871. i reagovanja u evropskim zemljama – postao nemoguć. Kongres u Filadelfiji 1876. odlučio je da raspusti Generalni savjet i obustavi djelatnost Internacionale.

1901. – Rođen mađarski pisac Zoltan Čuka, koji je najveći dio stvaralaštva posvetio prevođenju na mađarski jezik djela pisaca svih jugoslovenskih naroda, od Petra Drugog Petrovića NJegoša do savremenih – više od sto knjiga. Djela: „Istorija književnosti jugoslovenskih naroda“, antologija jugoslovenske lirike na mađarskom „Zvjezdana prašina“, zbirke pjesama „Putevi“, „Ognjeno zvono“, „Moje dvije domovine“.

1910. – Rođen pisac Skender Kulenović, član Srpske akademije nauka i umjetnosti, autor potresne poeme „Stojanka majka Knežopoljka“, koju je kao učesnik narodnooslobodilačkog rata stvorio u jeku najžešćih borbi. Poslije Drugog svjetskog rata bio je direktor Drame u Sarajevskom pozorištu i urednik u beogradskoj izdavačkoj kući „Prosveta“. U književnosti se javio 1927. vijencem od pet soneta „Ocvale primule“. Ostala djela: roman „Ponornica“, poeme „Ševa“, „Zbor derviša“, drama „Svjetlo na drugom spratu“, komedije „Djelidba“, „Večera“.

1910. – Umro francuski slikar samouk Anri Ruso, zvani Carinik, rodonačelnik naivnog slikarstva. Pažnju likovnih kritičara je skrenuo jednostavnošću slikarske fakture i naivnošću osjećanja. Presudno je uticao na stvaranje škola „naivnih slikara“ u zemljama Evrope i Amerike. Djela: „Svadba“, „Šetnja“, „San“, „Zavodnica zmije“, „Usnula Ciganka“.

1922. – Umro australijski pisac Henri Arčibald Larsen, poznat kao Henri Arčibald Loson, slikar australijskog kolorita. Dosta je putovao kao mornar i počeo je pisanjem pjesama na proleterske teme. Djela: „Kratke priče u prozi i stihu“, „Zemlja iz koje sam došao“, „Djeca prašume“, „Kad sam bio kralj i druge priče“, „Zvijezda Australije“.

1930. – Avionom, čiji je naziv bio „Znak pitanja“, francuski piloti Diedon Kost i Moris Belont okončali prvi neprekidni let između Evrope i SAD.

1937. – Umro francuski istoričar i pedagog Pjer de Kuberten, obnovitelj Olimpijskih igara, prema ugledu na sportska takmičenja u staroj Grčkoj. Zahvaljujući njemu, u Atini su 1896. održane prve moderne Olimpijske igre. Sahranjen je u Ženevi, ali mu je srce, prema njegovoj želji, sahranjeno u Olimpiji, prijestonici antičkih Olimpijskih igara.

1945. – Na palubi američkog ratnog broda „Misuri“, u Tokijskom zalivu, predstavnici japanske Vrhovne komande potpisali bezuslovnu kapitulaciju, čime je okončan Drugi svjetski rat, koji je u Evropi završen 9. maja 1945. porazom nacističke NJemačke. Tokio je bio prinuđen da kapitulira poslije niza izgubljenih bitaka, nakon ulaska SSSR-a u rat protiv Japana, zatim – vojno nepotrebnog uništenja gradova Hirošime i Nagasakija američkim atomskim bombama, što su bili najveći pojedinačni ratni zločini u istoriji čovječanstva, i iskrcavanja američkih trupa u Tokijski zaliv. Japan je izgubio sve posjede i teritorije koje je stekao oružjem u toku pola vijeka i sa manjim izuzecima je sveden u granice nacionalne teritorije.

1945. – Proglašena Demokratska Republika Vijetnam, na čelu sa predsjednikom Ho Ši Minom.

1973. – Umro engleski pisac DŽon Ronald Ruel Tolkin, profesor anglosaksonskog i engleskog jezika i književnosti na Oksfordskom univerzitetu. U trilogiji „Gospodar prstenova“ stvorio je vlastiti mitski svijet i jezik, služeći se prozom u kojoj se osjećaju ritmovi nordijskih saga i stare anglosaksonske poezije, sa središnjom temom sukoba dobra i zla. Istom imaginarnom svijetu pripadaju i romani „Hobit“ i „Silmarion“. Ostala djela: kritičke studije „Beovulf: čudovišta i kritičari“, „Bajke, kritička studija“, „Čoser kao filolog“.

1990. – Iz Bagdada otputovalo oko 700 državljana zapadnih zemalja, među kojima dosta žena i djece, koje je Irak – prema tumačenjima Zapada – držao kao taoce prije izbijanja Zalivskog rata. Istog dana saudijski ministar odbrane je izjavio da njegova zemlja – koja je u Zalivskom ratu bila glavna baza armije SAD i njenih saveznika u ratu protiv Iraka – ne može biti upotrijebljena za napade na Irak.

994. – Umro Vladimir Bulatović – Vib, književnik i novinar. Izuzetno talentovan, počeo je da piše već u mladim danima za listove „Delo“,“Danas“, „Borba“, „Mladina“, „Jež“… Nastavljajući tradiciju Domanovića i Nušića, Bulatović je u zbirci satiričnih tekstova „Budilnik“, objavljenoj 1963. godine, pokazao veliki smisao za sublimiranost forme, paradoks i aktuelne teme.

1996. – Vlada Filipina potpisala mirovni ugovor sa muslimanskim pobunjenicima, poslije 24-godišnjeg građanskog rata na južnom ostrvu Mindanao, tokom kojeg je poginulo 125.000 ljudi.

1998. – Švajcarski avion pao u Atlatski okean u blizini kanadske provincije Nova Škotska, što nije preživio niko od 229 putnika i članova posade.

2000. – Španska policija zaplijenila oko 10 tona kokaina na jednom brodu, koji je išao iz Venecuele prema Kanarskim ostrvima – što je najveća pljenidba droge u Evropi.

2001. – Na Kipru umro južnoafrički kardiolog Kristijan Bernar koji je 1967. izvršio prvo uspješno presađivanje srca.

 Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services