• Naslovna
  • Vijesti
  • Politika
  • Dodik poručio da se prekida svaki kontakt s američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH

„Uskoro odluka NS RS i Vlade“

Dodik poručio da se prekida svaki kontakt s američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je u toku formiranje tima koji će sačiniti sveobuhvatnu informaciju „o antidejtonskom djelovanju američkih i britanskih diplomata i ambasada, kao i njihovom miješanju u unutrašnje stvari BiH“.


Dodik poručio da se prekida svaki kontakt s američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

On je podsjetio da je na jučerašnjem sastanku predstavnika koalicije koja obavlja vlast u Republici Srpskoj odlučeno da se sačini informacija i pristupi donošenju odluke u Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srpske o prestanku kontakata s američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH.

– Dejtonski sporazum nisu potpisale SAD ni Velika Britanija, oni nisu ti koji bi mogli da tumače Dejtonski sporazum jer je to stvar strana potpisnica sporazuma i njegovih aneksa – kaže Dodik.

On ističe da je Republika Srpska potpisnik Aneksa, a pogotovo Aneksa 4, koji je Ustav BiH, i Aneksa 10 o visokom predstavniku.

Dodik tvrdi da američke i britanske diplomate i ambasade sistematski ruše Ustav BiH i druge anekse, a pogotovo Aneks 10 o visokom predstavniku, permanentno, a pogotovo u posljednjem slučaju kada bez obavezne odluke Savjeta bezbjednosti UN podržavaju, kako kaže, “privatno neimenovano lice za visokog predstavnika”.

– Pored toga, ambasador SAD otvoreno podržava pozivanje na oružje muslimana u BiH solidarišući se s izjavom reisu-l-uleme Кavazovića o dizanju na oružje muslimana u BiH. To je za Srbe neprihvatljivo i sprečava bilo kakvu komunikaciju s navedenim strukturama, jer takvo ponašanje je direktan udarac mogućem pomirenju u BiH – navodi Dodik.

On dodaje da će stoga vlast Srpske obustaviti sve kontakte sa gore navedenim predstavnicima ambasada.

Kontakte će, pojašnjava Dodik, obustaviti predstavnici vlasti u Republici Srpskoj i predstavnici Srba na nivou BiH, od Predsjedništva BiH, Savjeta ministara, Parlamentarne skupštine i svih drugih imenovanih od strane Srba zaposlenih u zajedničkim institucijama.

Vlada Republike Srpske će takvu odluku donijeti tokom iduće sedmice, a Narodna skupština na prvom redovnom zasjedanju, ukoliko se ne odluči da se organizuje vanredna sjednica Skupštine po ovom pitanju. Na ovo su nas prisilile američka i britanska strana, jer očigledno da pored svih dosadašnjih kršenja Dejtonskog sporazuma, a pogotovo Aneksa 4 i Aneksa 10, pripremaju još jednu prevaru i otimačinu u vezi s imovinom, koja nesumnjivo i bez dileme pripada Republici Srpskoj – rekao je Dodik.

On kaže da bilo kakvo preduzimanje mjera navedenih “neprijatelja srpskih interesa koje se tiču imovine Republike Srpske, dovešće do odluka koje će zaštititi njen suverenitet i dodatno izgraditi njen državni kapacitet“Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services