Tako se zove i jedan od omiljenih dječijih pisaca

Dječaci sa ovim imenom su nevjerovatni

Ime Branko je staro slovensko ime, koje potiče od osnove „braniti se“. Kao samostalno ime posvjedočeno je u najranijem periodu istorije balkanskih Slovena, kao oblik slovenskog imena Branimir.


Dječaci sa ovim imenom su nevjerovatni
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema nekim tumačenjima, smtra se da je u pitanju slovenski deminutiv od češkog imena Branislav.

U pitanju je neobično ime koje se u posljednje vrijeme ne koristi često i nije rangirano čak ni među prvih 1.000 najpoznatijih imena. Od ovog imena izvedena su imena Bane, Brana, Brane, Branka i Brano.

Smatra se da je Branko nevjerovatan i jedinstven, veoma pametan čovjek, nestašan i spreman da učini sve za druge.

Najtipičniji primer svestranosti koje ovo ime nosi jeste pisac Branko Ćopić. Pisao je poeziju, pripovijetke i romane, a postao je poznat po pričama za djecu i mlade, često smještenim u vrijeme Drugog svjetskog rata u revolucionarnoj Jugoslaviji, pisanih sa karakterističnim Ćopićevim humorom u formi podsmjeha, satire i ironije.

Među ostalim poznatim ličnostima koje nose ovo ime su srpski pjesnici Branko Miljković i Branko Radičević. Među poznatima su i velikani srpskog glumišta Branko Pleša, Branko Milićeviću (Branko Kockica), Branko Cvejić (Bane Bumbar), Branko Đurić Đuro kao i glumice Branka Veselinović, Branka Katić i Branka Pujić. Branko Pešić ostati upamćen kao beogradski gradonačelnik u čije doba je Beograd postao metropola, nakon što je izgrađen Terazijski tunel, Mostarska petlja, most “Gazela” i mnogi drugi, piše Ona Telegraf.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services