Skip to main content

Skandal

Direktor kancelarije za Romske inicijative o uvredama Dodika upućenih Đokoviću: Mora da se izvini

Izjava Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, prije svog gostovanja o porodici Đoković izazvala je veliko ogorčenje i ukazala na kontinuiranu diskriminaciju Roma u Bosni i Hercegovini.


Direktor kancelarije za Romske inicijative o uvredama Dodika upućenih Đokoviću: Mora da se izvini
FOTO: SLOBODNA BOSNA/TWITTER/SCREENSHOT

Dodikova upotreba termina „c“ da opiše poslovanje sa porodicom Đoković nije samo štetna za porodicu Đoković, već i napad na cijelu romsku zajednicu – istakao je direktor pri Kancelariji za Romske inicijative u Fondaciji za tvoreno društvo, Mensur Haliti.

On je dodao da takav jezik jača negativne stereotipe o Romima i sugeriše da su oni nepoverljivi ili nepoželjni poslovni partneri. Haliti je ocijenio da su Dodikovi komentari diskriminatorski i uvrjedljivi i da im nije mjesto u građanskom i političkom diskursu.

“Istorija etničkih tenzija u Bosni i Hercegovini naglašava ozbiljnost Dodikovih izjava. Region ima dugu istoriju sukoba, uključujući razorni rat u Bosni 1990- ih, koji je značajan broj Roma ostavio kao kolateralnu štetu do danas bez pravde. Romi u Bosni i Hercegovini se predugo suočavaju sa diskriminacijom, često im je uskraćen pristup osnovnim uslugama kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje i stanovanje. Oni su takođe izloženi policijskoj brutalnosti, prisilnim preseljenjima i zločinima iz mržnje“ – naglasio je Haliti.

Prema njegovim riječima, Dodikova upotreba takvog jezika i jačanje štetnih stereotipa samo pogoršava ova pitanja i podstiče diskriminaciju prema Romima.

“Dodik kao predsjednik Republike Srpske ima moralnu i zakonsku obavezu da promoviše i štiti ljudska i manjinska prava svih građana, uključujući i romsku zajednicu. Njegov diskriminatorski odnos prema romskoj zajednici je u suprotnosti sa međunarodnim i nacionalnim zakonima i obavezama koje obezbeđuju zaštitu ljudskih i manjinskih prava, jednakost i inkluziju. Ovakvim ponašanjem on ne ispunjava ove obaveze i na kraju nanosi medveđu uslugu građanima Bosne i Hercegovine“ – naveo je Haliti.

Dodao je da je na Dodiku da prepozna štetan uticaj njegovih stavova i uputi iskreno izvinjenje Romima, “pogotovo što ovo nije prvi put da ističe diskiminatorske izjave protiv Roma”.

“Takvo izvinjenje treba da ukaže na štetu koju su njegove riječi nanijele i da se zalaže za poštovanje ljudskih i manjinskih prava svih građana, uključujući i romsku zajednicu. Ovaj čin poslužio bi da se nadoknadi šteta uzrokovana njegovim izjavama i da se naglasi njegova privrženost principima demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava. Vrijeme je da Dodik i drugi lideri u Bosni i Hercegovini zauzmu stav protiv rasizma i diskriminacije i rade na društvu u kojem se prema svima odnosi s dostojanstvom i poštovanjem, bez obzira na njihovu etničku pripadnost ili porijeklo“ – zaključio je Haliti.

Podsjetimo, Dodik je tom prilikom rekao da su Đokovići „teški“, a uz to je uputio i brojne uvrede, a snimak je procurio u javnost, prenosi Danas.

“Mada su, mogu ti reći, malo ovi Đokovići teški u pi**u materinu, uf… Naši ljudi to doživljavaju na emociju, a kada uđeš u posao auuu.. Ciganija poprilična mogu ti reći… Oni saradnici njegovi, još izgubi…“, rekao je on u razgovoru sa novinarom Gorislavom Papićem pred početak emisije “Oko”.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti