Foto: shutterstock/evan_huang

Diplomata SAD: Rusi su bili spremni, sve je već bilo napisano. Ali sve je upropastio jedan čovek

Rusija je bila spremna da zaustavi rat u Ukrajini, a zauzvrat je tražila garanciju neutralnosti, izjavila je Fiona Hil, ekspertkinja za spoljnu politiku SAD.

Ona je, pozivajući se na svoje izvore, rekla i da je mirovni sporazum mogao da bude postignut još u aprilu.

Fiona Hil, koja je veteranka diplomatije, i koja je za vrijeme predsjednika SAD Donalda Trampa bila viša direktorka Nacionalnog savjeta bezbjednosti SAD zadužena za Evropu i Rusiju, tvrdi i da su Rusi na mirovne pregovore došli s dobrom namerom.

“Prema više bivših visokih američkih zvaničnika sa kojima smo razgovarali, u aprilu 2022. ruski i ukrajinski pregovarači provizorno su se dogvorili o obrisima pregovaračkog prelaznog rešenja: Rusija će se povući sa svoje pozicije 23. februara, kada je kontrolisala deo Donbasa i čitavog Krima, a zauzvrat Ukrajina bi obećala da neće tražiti učlanjenje u NATO i umesto toga dobiti bezbednosne garancije od brojnih zemalja“, navodi se u članku, čiji je Fiona Hil koautorka.

Ukrajina je predložila sporazum o miru za neutralnost u nacrtu dokumenta koji je dostavila Rusiji tokom pregovora 29. marta u Istanbulu u Turskoj. Ruska vojska je najavila povlačenje iz nekih delova Ukrajine kao gest dobre volje, odmah nakon što je ponuđena, tvrdi ona dalje.

Ali, nekoliko dana kasnije, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izjavio da je Kijev otkrio dokaze o ratnim zločinima na teritorijama koje su napustile ruske trupe, posebno u gradu Buča. Tvrdio je da mu ukrajinska javnost neće dozvoliti da pregovara sa nacijom koja, prema njegovim riječima, vrši genocid nad njegovim narodom.

Rusija je rekla da su dokazi o ratnim zločinima izmišljeni i smatrala je da je Kijev iskoristio optužbe kao izgovor za odustajanje od mirovnih pregovora i nastavak borbi u nadi da će mu zapadna vojna pomoć omogućiti da pobedi na bojnom polju. Prema riječima ruskih diplomata, Moskva je napisala formalni mirovni sporazum na osnovu ukrajinskih prijedloga i poslala ga Kijevu, ali nikada ništa nije čula kao odgovor.

U maju su pojedini ukrajinski mediji propast pregovora povezali sa pritiskom koji je Kijevu nametnuo britanski premijer Boris Džonson, piše Raša tudej i podseća da se lider Velike Britanijee javno usprotivio pregovorima o rešenju krize u Ukrajini i pozvao Kijev da se bori za dobijanje jače pozicije u budućim pregovorima.

Džonson je posetio Kijev 9. aprila, navodno gotovo bez upozorenja i sa porukom za Zelenskog da ne može da dobije dogovor koji je želio od ruskog kolege Vladimira Putina.

Prema pisanju lista Ukrainska pravda, on je Putina označio kao ratnog zločinca kome se ne može vjerovati i rekao da “čak i ako je Ukrajina spremna da potpiše neke sporazume o garancijama sa Putinom, oni (Zapad) nisu“, a bezbjednosne garancije za neutralnu Ukrajinu velikih svjetskih sila bile su kamen temeljac predloženog mirovnog sporazuma.

Visoki ruski zvaničnici su više puta izjavljivali da je Moskva voljna da riješi sukob i upozoravali da je odluka o prekidu pregovora samo pogoršala krajnje uslove za Ukrajinu. Rukovodstvo u Kijevu je insistiralo na tome da do pregovora može doći tek nakon što Rusija u potpunosti povuče svoje trupe, uključujući i Krim, koji Moskva smatra svojom teritorijom.

Izvor: B92

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services