Zdravlje i hrana

Devet namirnica koje jedemo kriju opasnost

Ovih devet namirnica izaziva bolesti i preranu smrt, tvrde autori dve studije sprovedene u Italiji i Americi. Trajale su decenijama i obuhvatile više od 200.000 učesnika


Devet namirnica koje jedemo kriju opasnost
Foto: SHUTTERSTOCK

Namirnice koje spadaju u kategoriju ultraprerađene hrane značajno podižu rizik od kolorektalnog karcinoma kod muškaraca, a od srčanih bolesti i prerane smrti kod pripadnika oba pola. Ove zabrinjavajuće informacije potvrdile su dve velike studije sprovedene u Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

„Si-En-En“ javlja da su dve studije obuhvatile navike u ishrani velikog broja ispitanika u ove dve zemlje, i da je utvrđeno da ultraprerađena hrana značajno podiže rizik od bolesti i prerane smrti.

U kategoriju ultraprerađene hrane spadaju:

Kobasice
Viršle
Supe iz kese ili tetrapaka
Zamrznuta pica
Kupovni keks i torte
Krofne
Sladoled
Gazirana pića
Pomfrit
„Postoje stotine studija koje su utvrdile vezu ultraprerađene hrane sa nastankom bolesti, kardiovaskularnih oboljenja, kancera i podizanjem rizika od prerane smrti. Ove dve studije to potvrđuju – ultraprerađene namirnice su nedvosmisleno povezane sa povećanim rizikom od hroničnih bolesti“, rekla je Merion Nestl, profesorka nutricionizma na Univerzitetu u Njujorku.

Američka studija pratila je 200.000 žena i muškaraca tokom dužeg vremenskog perioda, neki od njih bili su učesnici tokom 28 godina. Utvrđeno je da postoji veza između kolorektalnih karcinoma kod muškaraca, i njihovih navika u ishrani, ali ista veza nije pronađena kod žena. Suhomesnati proizvodi odavno važe za namirnicu koja izaziva probleme sa zdravljem, ali je sada prvi put utvrđeno da sve namirnice iz ultraprerađene kategorije podižu rizik od bolesti.

Studija u Italiji pratila je 22.000 ljudi tokom 12 godina, sa ciljem da utvrdi faktore rizika za nastanak karcinoma, kao i bolesti srca i mozga. Analize su potvrdile da hrana bogata šećerom ili trans mastima, uz ultraprerađene namirnice, podiže rizik od bolesti. Ali ultraprerađene namirnice ipak deluju opasnije ako se uzme u obzir činjenica da su najviše doprinosile podizanju rizika od rane smrti.

Zašto je ultraprerađena hrana toliko nezdrava?
U pitanju su namirnice industrijskog sastava, napravljene od sastojaka izvučenih iz hrane ili sintetitsanih u laboratoriji. Sadrže vrlo malo, ili nimalo namirnica u izvornom obliku. Prepune su aditiva kao što su veštačke boje, ukusi ili stabilizatori, soli i šećera, dok sa druge strane ne sadrže vlakna, vitamine, minerale…

„Efekti ultraprerađenih namirnica su vrlo jasni. Ali razlozi tih efekata još uvek nisu poznati. Bilo bi lepo da imamo odgovor na pitanje zašto tako utiču na zdravlje, ali dok ga ne budemo dobili, najbolje je uzdržavati se od njih ili ograničiti njihovu konzumaciju na minimum“, zaključila je Nestl.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services