Zbog misice htio da ubije kuma, osuđen na 15 godina zatvora

Darko Elez prebačen u Srbiju u strogoj tajnosti

Darko Elez (42), koga je Sud BiH kao člana organizovane kriminalne grupe osudio na 15 godina zatvora, prebačen je u Srbiju gde će izdržavati kaznu po sopstvenom zahtjevu.


Darko Elez prebačen u Srbiju u strogoj tajnosti
FOTO: SRNA

Darko Elez (42), koga je Sud BiH kao člana organizovane kriminalne grupe osudio na 15 godina zatvora, prebačen je u Srbiju gde će izdržavati kaznu po sopstvenom zahtjevu.

Kako pišu mediji, on će narednih dana biti u izolaciji, a zatim će se pripojiti ostalim zatvorenicima. Njegovo prebacivanje izvedeno je u strogoj tajnosti.

Inače, Eleza je potvrđena optužnica iz slučaja “Lutka” teretila za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih djela među kojima su teška ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine.

Kako se ranije pisalo, molbu za izručenje Srbiji Elez je podnio čim su se stekle zakonske mogućnosti za to, odnosno kada su pravosudni organi BiH obustavili istragu koja je protiv njega pokrenuta zbog sumnje da je 2018. i 2019. u Istočnom Sarajevu učestvovao u dva ubistva, iznudi, zastrašivanju i drugim krivičnim djelima radi, Elez je uhapšen 21. decembra 2020. godine po Interpolovoj potjernici i izručen BiH radi suđenja u predmetu “Lutka”.

Njemu je bilo oduzeto državljanstvo Srbije, ali je odlukom Upravnog suda vraćeno.

On je 10. novembra prošle godine u cjelosti priznao krivicu i osuđen je na 15 godina zatvora za krivična djela za koja ga tereti optužnica u predmetu “Lutka”.

Za Eleza je predložena kazna od 15 godina zatvora, kao najstroža kazna u okviru sporazumnog priznanja krivice za organizovani kriminal u istoriji Tužilaštva i Suda BiH.

Sud BiH je nakon razmatranja prihvatio sporazum i osudio optuženog na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, čime je predmet “Lutka” u potpunosti pravosnažno okončan.

Grupu Darka Eleza, koji ima državljanstva Srbije i BiH, istražitelji obe države ocjenjuju kao jednu od najznačajnijih na Balkanu.

Darko Elez je rođen 1980. godine, a čim je posto punoljetan ušao je u svijet kriminala. Bio je čak optužen za pokušaj ubistva svog kuma Đorđa Ždrala, zbog čega je za njim raspisivana potjernica.

Darko Elez i Đorđe Ždral upoznali su se u bosanskom zatvoru u kom je Ždrale završio zbog ubistva bračnog para u BiH. Nakon izlaska iz zatvora čak su se i okumili.

Svoje odnose dodano su “učvrstili” formiranjem dvije krimi-grupe koje su djelovale na teritoriji Istočnog Sarajeva, a bavili su se krađama i razbojništvima, ali i najtežim krivičnim djelima kao što su otmice, pokušaji ubistva i ubistva.

Njihov odnos postao je znatno zamršeniji i kada se u njihov život umiješala nekadašnja mis BiH Slobodanka Boba Tošić, čije ime i danas stoji na spisku najtraženijih ljudi Interpola.

Slobodanka je Ždrala upoznala odlazeći u posjetu svom djedi u zatvor. Međutim, nije mnogo prošlo a Slobodanka se, po izlasku kriminalaca na slobodu, upoznala i sa Darkom Elezom.

Nakon sukoba 2006. godine, Slobodanka Tošić je u SMS poruci zamolila Ždrala da je odveze kod drugarice po skripte, što je ovaj i učinio. Kada su došli na lice mjesta, izašla je iz automobila a dvije osobe otvorile su vatru na auto u kom je ostao Ždrale. Kako je i sam ispričao poslije napada, vidio je Slobodanku kako rukom prekriva usta a onda su se začuli pucnji.

Đorđe Ždrale izvukao je živu glavu samo zahvaljujući tome što se puška jednom od napadača zaglavila. Uzvratio je hicima i ranio Strahinju Rašetu, koji je po optužnici koja je kasnije podignuta, dobio zadatak od Eleza da ga likvidira. Rašeta je dvije godine kasnije nastradao kad je pokušao da postavi eksploziv ispod vozila.

Iako ranjen, Ždrale je uspio da ode do obližnjeg kafića čiji je vlasnik njegov prijatelja, potom u bolnicu u kojoj je proveo samo jednu noć, strahujući za svoj život.

Tošićeva je uhapšena u policijskoj akciji “Lutka”, zajedno sa pripadnicima grupe Darka Eleza, koji je u više postupaka označen kao vođa jedne od najvećih balkanskih kriminalnih grupa.

Inače, Apelacioni sud potvrdio oslobađajuću presudu kojom je Elez zbog nedostatka dokaza, oslobođen optužbi za podstrekivanje na ubistvo Ždrala.

U optužnici je pisalo da je naredio ubistvo svog kuma Đorđa Ždrala, poznatog kriminalca iz Sarajeva koji je 2010. osuđen na 20 godina zbog ubistva načelnika uprave policije Republike Srpske Ljubiše Savića Mauzera, ali je pušten ove godine poslije odležanih 12 godina.

Za ubistvo Ždrala angažovan je Strahinja Rašeta koji je bio član šabačke grupe, kriminalne organizacije koja se bavila ubistvima, iznudom, proizvodnjom i švercom droge, piše u optužnici. Za taj zadatak on je u oktobru 2006. ilegalno prešao srpsko-bosansku granicu nadomak Loznice i uputio se u kafić “Sport” ispred kog ga je sačekao Ždrala, piše Telegraf.

Robijao u Srbiji

Darko Elez uhapšen je 2009, a sledeće godine Specijalni sud u Beogradu osudio ga je zbog šverca marihuane iz Srbije u BiH, pokušaja iznude i falsifikovanja dokumenata na devet godina zatvora. On se spominje i u optužnici koja je podignuta protiv Nasera Keljmendija za organizovani kriminal, ubistvo i šverc droge.

– Darko Elez je dobio uslovni dopust 10. novembra 2017. godine. Osuđen je bio na kaznu zatvora od devet godina, na izdržavanje kazne je stupio 1. novembra 2009. godine, a kaznena mjera zatvora je trebalo da mu istekne tek 1. septembra naredne godine- rekli su iz Ministarstva pravde Srbije.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services