Crne prognoze

Cijena peleta bi mogla ići do 1.000 KM po toni

U periodu kada je zima sve bliže mnogi građani su u strahu kako će zagrijati svoje domove, a posebno su zabrinuti oni koji se griju na pelet.


Cijena peleta bi mogla ići do 1.000 KM po toni
FOTO: PATRICK SEEGER/EPA

Cijene peleta su u konstantom rastu, te mjere zabrane izvoza koje je uveo Savjet ministara BiH, nisu dale adekvatne rezultate.

Trenutna cijena peleta kreće se od 700 do 750 KM po toni, ovisno od lokacije. Ono što je takođe činjenica je veliki porast potražnje upravo iz straha da bi moglo doći do dodatnog poskupljenja ili nestašice.

Mnogi koji su čekali eventualno pojeftinjenje ipak su se odlučili da nabave pelet po trenutnim cijenama.

Kako kažu iz kompanije “Drvosječa”, koja proizvodi pelet, potražnja je u ovom mjesecu znatno porasla.

– Potražnja je manja nego prošle godine, ali ako uzmemo prethodne mjesece, u ovom mjesecu potražnja je znatno veća – poručuju iz ove kompanije.

Poručili su da bi moglo doći doći do povećanja cijena ovog energenta kada se ukinu mjere zabrane izvoza koje su na snazi još desetak dana.

– Dok traju zabrane izvoza cijena neće rasti, ali kada se zabrana ukine, odnosno ako izvoz krene 24. septembra, cijene će zasigurno rasti i niko ne može prognozirati koju visinu će dostići – poručili su iz Drvosječe.

Rekli su da nije isključeno da bi cijena vjerovatno mogla dostići onu iz regiona gdje se tona peleta prodaje po cijeni većoj od 1.000 KM.

Kako navode, ni to neće biti problem koliko bi problem mogla biti sama količina peleta.

– Trenutno postoje dovoljni kapaciteti da se može pokriti tržište BiH, ali ukoliko se zabrana izvoza ukine zbog ogromne potražnje na inostranom tržištu peleta neće biti nikako – upozoravaju iz Drvosječe.

Vlasti BiH moraju što prije reagovati kako bi se spriječila eventualna nestašica, prvi korak bi trebao biti produženje postojećih mjera zabrane koje, podsjećamo, prestaju važiti 24. septembra, piše Klix.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services