Saradnja dvije zemlje

Četvrtina ruskog gasa koja stiže u Tursku biće plaćana u rubljima

Četvrtina ruskog gasa koji stiže u Tursku biće plaćan u rubljima, saopštio je ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom na marginama ŠOS-a u Samarkandu.


Četvrtina ruskog gasa koja stiže u Tursku biće plaćana u rubljima
Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV, Sputnik

“Spremni smo da značajno povećamo naše isporuke u Tursku u svim pravcima koji su za vas interesantni. I, kao što znate, naš ugovor o snabdijevanju Turske prirodnim gasom, ruskog porjekla, uz plaćanje 25 odsto ovih isporuke u ruskim rubljama, trebao bi da stupi na snagu u bliskoj budućnosti. Pitanja su, koliko sam razumio, dogovorena“ – rekao je Putin.

Ruski predsjednik je istakao da Ankara pouzdano ispunjava svoje obaveze po pitanju tranzita ruskog goriva.

“Turska je postala jedan od najpouzdanijih pravaca za snabdijevanje našim energentima, uključujući gasom, ne samo za sopstvene potrebe, već i za zemlje EU. Isporuke u Evropu „Turskim tokom“ odvijaju se bez ikakvih prekida“– rekao je on. Pored toga, Putin je zahvalio kolegi na doprinosu koji je dao u realizaciji postignutih sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka. Ruski ekonomski operateri su dobili signal da mogu da izvoze proizvode preko turske teritorije.

“Turska je u tom pogledu pouzdan partner i može da obezbijedi pouzdane isporuke preko svoje teritorije u sve zemlje svijeta, uključujući zemlje Azije, Latinske Amerike, Afrike, jer tamo uglavnom prodajemo“ – rekao je Putin tokom sastanka.

On je istakao tijesnu koordinaciju Rusije i Turske o međunarodnim pitanjima.

Sastanak dva lidera je trajao 40 minuta.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services