Cifre od kojih se vrti u glavi

Čarls Treći osim trona, naslediće i ogromno bogatstvo

Posle smrti majke, britanske kraljice Elizabete Druge, njen najstariji sin Čarls postaće kralj, ali će naslediti i njeno privatno bogatstvo, kolosalno nasleđe koje će dobiti bez plaćanja poreza na nasledstvo što je privilegija rezervisana za naslednike kralja.


Čarls Treći osim trona, naslediće i ogromno bogatstvo
(EPA-EFE/NEIL HALL)

Iako ništa ne obavezuje britanske monarhe da objelodane privatne finansije, zna se da je Elizabeta 2021. otkrila da njeno lično bogatstvo iznosi 370 miliona funti.

Bakingemska palata, kraljevska londonska rezidencija, i zamak Vindzor, tridesetak kilometara zapadno od Londona, su državna svojina. Međutim, zamak Balmoral, ljetovalište kraljevske porodice i rezidencija Sandringem, gdje kraljevska porodica tradicionalno slavi kraj godine proslave, bile su u vlasništvu kraljice i njih nasleđuje Čarls.

Kraljica je takođe posjedovala kolekciju kraljevskih maraka u vrijednosti od oko 100 miliona funti. Čuveni dragulji na kruni, procenjeni na oko tri milijarde funti, simbolično su pripadali kraljici i automatski se prenose na njenog naslednika.

Princ Filip, pokojni suprug Elizabete, ostavio je skromnije bogatstvo od 30 miliona funti kada je umro u aprilu 2021. godine. Posjedovao je kolekciju slika od oko 3.000 dela, od kojih je većina bila zavještana prijateljima i porodici.

Stručnjaci navode da je Elizabeta vjerovatno ostavila testament, i da će neke manje sume novca naslediti bliski članovi porodice, ali ne i najveći dio bogatstva koji pripada Čarlsu. Sam Čarls, prenosi Beta pisanje ostrvskih medija, ima procjenjenu imovinu od 87 miliona funti.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services