Ko će da radi?

Čak 9 od 10 njemačkih firmi nema kvalifikovanih radnika

Ogromna većina nemačkih firmi bez uspjeha traži još kvalifikovanih radnika i zahtijeva jednostavniji uvoz radne snage, saopštio je u petak ekonomski institut Ifo.


Čak 9 od 10 njemačkih firmi nema kvalifikovanih radnika
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Uanketi instituta Ifo, sprovedenoj među 1.700 firmi, 87 odsto je navelo da ima problema sa popunjavanjem radnih mjesta, a više od trećine je ocijenilo da taj problem može da ugrozi konkurentnost domaće privrede, prenosi DPA.

Istovremeno, 82 odsto anketiranih preduzeća je ulaganja nužna za popunjavanje pozicija opisalo kao velika ili veoma velika.

– Manjak kvalifikovanih radnika, a u međuvremenu radnika uopšte, treća je prijetnja Njemačkoj kao poslovnoj lokaciji, uz nestašicu sirovina i energije – upozorio je direktor Fondacije porodičnih preduzeća Rajner Kirhdorfer, prenosi B92.

Domaće firme problem pokušavaju da riješe ulaganjem u dalju obuku zaposlenih, boljom platom i fleksibilnim radnim vremenom. Povrh toga, skoro devet desetina njih, 88 odsto, zahtjeva paket političkih mjera za promociju šegrtskih zanimanja, na primjer kroz bolje stručno obrazovanje u školama.

Bezmalo tri četvrtine, 74 odsto, ocijenilo je da Njemačka treba da pojednostavi dolazak kvalifikovanih radnika iz inostranstva i priznavanje njihovih kvalifikacija i diploma. Pored toga, mnoga od 1.300 porodičnih preduzeća iz ankete su pozvala na mogućnost starijih da duže rade i podsticaj nezaposlenim ženama da se zaposle.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services