Nehuman odnos prema osuđenim Srbima

Brđanin ispunio uslove za slobodu još prije 3 godine

Slučaj Radoslava Brđanina, koji je iz zatvora pušten doslovno u zadnjim danima života, pokazuje krajnje nehuman odnos Haškog tribunala prema srpskim osuđenicima.


Brđanin ispunio uslove za slobodu još prije 3 godine
FOTO: TV SLOBOMIR

Slučaj Radoslava Brđanina, koji je iz zatvora pušten doslovno u zadnjim danima života, pokazuje krajnje nehuman odnos Haškog tribunala prema srpskim osuđenicima.

To za Srpskainfo kaže advokat Miodrag Stojanović, komentarišući vijest da je nekadašnji šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti (SAO) Krajina preminuo u Banjaluci samo nekoliko dana nakon što je pušten iz danskog zatvora, u kojem je izdržavao kaznu po presudi Haškog tribunala.

Ističući da je takav odnos Tribunala prema srpskim osuđenicima posebno postao izražen nakon što je na čelo te institucije postavljen sudija Karmel Ađijus, Stojanović kaže da je Brđaninov slučaj “sigurno osmi ili deveti” da se osuđenim licima, koja su izdržala dvije trećine izrečene kazne, ne dopušta uslovno puštanje na slobodu.

– Ono što je tragično i što se ponavlja jeste praksa koja je zaživjela za vrijeme mandata sudije Ađijusa, a to je da se osuđenima ne daje uslovni otpust nakon odsluženja dvije trećine kazne, kakva je postojala do njegovog dolaska na čelo Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove – kaže Stojanović.

On objašnjava da Haški tribunal, od postavljanja Ađijusa na njegovo čelo, sada ne traži samo potvrdu od ustanove, u kojoj osuđena lica izdržavaju kaznu, da se osuđenik ponašao korektno i da je resocijalizovan, već traži od samog osuđenika izjavu o pokajanju gdje “treba da govori najgore o sebi i da prizna sve ono za šta je osuđen”.

– Bez toga, nema puštanja na slobodu nakon dvije trećine odslužene kazne. To je novi zločin prema osuđenicima, među kojima ima veliki broj onih za koje uopšte nije dokazano da su krivi za ono za šta su osuđeni. Prema mojim saznanjima, Brđanin je poslije odsluženih 20 godina kazne, od dosuđenih 30, preko svojih advokata više puta tražio od Tribunala da ga puste na privremenu slobodu, ali mu to nije ispunjeno ni tri godine nakon što je prošao granicu od dvije trećine odslužene kazne. Bukvalno, pustili su ga tek kad je bilo jasno da umire. To je zločin prema osuđenom – kategoričan je Stojanović.

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, uputio je telegram saučešća porodici bivšeg šefa Kriznog štaba SAO Krajina, Radoslava Brđanina, koji je juče preminuo u Banjaluci.

Direktor UKC Republike Srpske, Vlado Đajić, podsjetio je da je Brđanin primljen u Kliniku intenzivne medicine za nehirurške grane u subotu, 3. septembra, u veoma zapuštenom zdravstvenom stanju, sa elementima teške iscrpljenosti organizma i povišenim upalnim parametrima, koji su upućivali na sepsu.

NJEGA TRAJE DO PRESUDE

Govoreći o zdravstvenoj njezi koja se pruža srpskim osuđenicima pred Haškim tribunalom, advokat Stojanović ističe da je, iz njegovog iskustva, ta briga jedino adekvatna u vrijeme dok se ne izrekne presuda.

– U slučaju generala Mladića korišteni su savremeni lijekovi za njegove bolesti, što je i razumljivo, jer nisu željeli da general umre prije nego što ga osude. Nakon što je osuđen, način liječenja je, prema izvještaju ljekara koje smo poslali u haški zatvor, najblaže rečeno, potpuno neadekvatan – tvrdi Stojanović.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services