Bol koji je najjači noću

Bol koji je najjači noću: Ovo je 5 načina kako da se riješite zubobolje

Jedino gore od zubobolje je noćna zubobolja.


Bol koji je najjači noću: Ovo je 5 načina kako da se riješite zubobolje
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kada dođu te muke na red, dodatno vam otežavaju da zaspite, ali i da ostanete budni. Postoje načini koji vam mogu pomoći u rešavanju ovog iritantnog bola.

Zašto se zubobolja najčešće javlja noću?

Bolovi zuba mogu biti jaki danju, ali se uvijek nekako pogorša kada je vrijeme za spavanje.

Šta je to što ih čini bolnijim u to doba?

Jedan od razloga može biti i koncentracija krvi u predjelu glave. Recimo, kada ležimo, veći je procenat krvi u glavi nego inače. Taj pritisak koji višak stvara jedan je od mogućih razloga.

Razlog takođe može biti i pad koncentracije. Kada je dan, imamo stalno neke manje ili veće obaveze i mozak nas usmjerava na to. Dok u toku noći naš sistem počinje da se “gasi” i samim tim smo osetljiviji na ovakve stvari.

Neki lijek protiv bolova sigurno će pomoći, ali ako ste za prirodniji put ili vam nije pri ruci takva vrsta rešenja, onda pokušajte sa ovih pet stvari, savetuje “Medicalnewstoday.com”. I čim svane jutro, posjetite svog stomatologa.

Hladne obloge

Hladne obloge je odlično privremeno rješenje za zubobolju.

Nanošenje vrećice leda umotane u peškir ili krpu na zahvaćenu stranu lica ili vilice pomaže u suženju krvnih sudova u tom području, što može smanjiti bol i omogućiti vam da zaspite.

Držite je naslonjenu najviše 20 minuta i možete ponavljati držanje na par sati.

Ispiranje slanom vodom

Vrlo poznata stavka domaće medicine je ispiranje usta slanom vodom.

Slana voda je prirodno antibakterijsko sredstvo, tako da može smanjiti upalu. Ovo pomaže u zaštiti oštećenih zuba od infekcije. Ispiranje takođe može pomoći u uklanjanju svih čestica hrane ili ostataka zaglavljenih u zubima ili desnima.

Čaj od nane

Ispiranje čajem od nane, njegova konzumacija, zadržavanje čaja na inficiranim mjestima zuba ili prislanjanje kesice čaja na upaljeno mesto vam sigurno može pomoći kada vas noću sačeka zubobolja.

Istraživači primjećuju da nana sadrži antibakterijska i antioksidativna jedinjenja. Mentol, aktivni sastojak nane, takođe može imati blagi efekat utrnuća na osetljivim mestima.

Karanfilić

Eugenol je ulje karanfilića koje se dugo koristi u metodama isceljenja i odličan je za zubobolje. Eugenol deluje kao analgetik, što znači da umrtvljuje to područje. Da biste koristili karanfilić za zubobolju, potopite mlevene karanfile u vodu da napravite pastu. Zatim nanesite  na zub ili je stavite u praznu vrećicu čaja i držite u ustima neko vreme.

Nežno žvakanje ili sisanje jednog klinčića, a zatim ostavljanje u blizini bolnog zuba može pomoći u ublažavanju bolova. Bitno je obratiti pažnju da djeca, zbog mogućnosti gutanja, ne koriste ovaj metod.

Bijeli luk

Bijeli luk je bogat mnogim benefitima, pa ga možemo primenjivati i kod ovakvih tegoba.

Žvakanje čena belog luka i njegovo držanje blizu bolnog mesta zuba, može dosta ublažiti bol. Međutim, njegov ukus može biti previše jak za neke ljude, pa možda i nije najbolje rješenje za svakoga, prenosi Telegraf.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services