Prijedlog u Savjetu ministara

BiH drastično diže cijenu viza za strance

Ministarstvo inostranih poslova BiH predlaže Savjetu ministara da drastično poveća takse za izdavanje viza strancima, pravdajući to činjenicom da su i ostale zemlje isto učinile.


BiH drastično diže cijenu viza za strance
Foto: Printskrin /Hajat TV

Oni traže da se izdavanje vize za kratkoročni boravak naplaćuje 60 evra, što je duplo skuplje nego do sada, a da se za vizu za dugoročni boravak od stranaca uzima 95 evra, umjesto 72 evra, koliko im se ranije naplaćivala.

Ovaj cjenovnik na snazi je punih 20 godina i do sada se nije mijenjao.

U resornom to ministarstvu koriste kao argument i dodaju kako su u dvije decenije rasli svi ostali životni troškovi, zbog čega bi prema njihovoj ocjeni, trebao i ovaj.

Nije im bilo teško pa su provjerili kakva je situacija kod zemalja u okruženju, pa su zaključili kako jedino BiH ima niske takse.

Tako kao primjer navode Srbiju gdje se kratkoročna viza naplaćuje 60 evra uz stiker od dva evra.

U Sjevernoj Makedoniji za kratkoročnu i tranzitnu vizu plaća se takođe 60 evra, a 70 evra za vizu za dugoročni boravak.

Kada je Crna Gora u pitanju, kratkoročna viza iznosi 35 evra, a viza za dugoročni boravak zavisi od države u kojoj se aplicira, ali taj iznos je okvirno 60 evra.

Albanija je naplatu konzularne takse uredila na bazi reciprociteta sa drugim državama tako da iznos koji određena država naplaćuje njima, isti iznos Albanija naplaćuje državljanima te zemlje.

– Shodno svemu naprijed navedenom, cijeni se opravdanim povećanje konzularne takse za izdavanje vize. Povećanje naplate konzularne takse za izdavanje vize će uvećati priliv sredstava u Budžet institucija Bosne i Hercegovine – navode u svom zahtjevu iz Ministarstva inostranih poslova.

Takođe, kažu i kako su i stiker naljepnice poskupile, što je još jedan razlog zbog kojeg bi se trebale povisiti takse.

Inače, prema zvaničnim podacima stranici iz oko 100 zemalja svijeta ne mogu ući u BiH bez vize, a riječ je uglavnom zemljama sa afričkog i azijskog kontinenta.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services