Veliki iskorak

Bezbrižnija trudnoća uz besplatan prenatalni test

Parovi u Srpskoj koji planiraju potomstvo uskoro će moći da odahnu jer je pokrenuta inicijativa da Republika svima plaća prenatalni test, koji se radi u trudnoći sa ciljem dobijanja informacije o zdravlju trudnice i bebe, a košta i do 1.600 maraka.


Bezbrižnija trudnoća uz besplatan prenatalni test
(Pixabay)

Novi nacionalni program podrške trudnicama inicirala je predsjednica RS Željka Cvijanović koja očekuje da već iduće sedmice kroz amandmane u okviru Zakona o zdravstvenom osiguranju, bude regulisana inicijativa besplatnog prenatalnog testa za buduće majke.

Ona je navela da je ovaj zakon već u skupštinskoj proceduri i da je prošao javnu raspravu, ali da je moguće amandmanski djelovati da bi ova inicijativa što prije zaživjela.

“Ako i ne bude, imaćemo kratkoročnu mjeru koja će pokrivati period od nekoliko mjeseci da bi se onda zakonski intervenisalo da od sljedeće kalendarske godine imamo sredstva“ – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je planirano oko deset miliona KM za ovu inicijativu.

“Smatram da će ovim Republika Srpska napraviti veliki iskorak. Vodimo računa o zdravlju, želimo da budući roditelji budu spokojniji i da dočekaju svoje potomstvo na miran način“ – istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je kazala da će o ovoj temi danas razgovarati sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS Alenom Šeranićem i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Dejanom Kusturićem i naglasila da je već dobila podršku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i premijera Srpske Radovana Viškovića.

Predsjednica je zahvalila udruženjima koja vode računa o zdravlju djeteta i porodici za podršku i preporuku za pokretanje ove inicijative, koja je prvobitno bila usmjerena samo za rizične trudnoće, ali je otvorena mogućnost da svaka trudnica može da uradi prenatalni test.

Direktor derventskog Doma zdravlja i ginekolog Mirko Šaran pozdravio je inicijativu predsjednice i rekao da skoro svaka četvrta trudnica u Derventi ima indikacije da uradi prenatalni test.

“Definitivno jedan broj trudnica nije u mogućnosti da plati taj test, a tamo gdje postoje indikacije test je prijeko potreban, tako da je ova inicijativa pun pogodak“ – rekao je Šaran.

Da je ovaj potez i te kako značajan, ne samo za buduće roditelje, već i za cijelo društvo saglasna je i predsjednica Udruženja “Bebe” iz Trebinja Snežana Misita.

“Od samog početka trudnoće budući roditelji znaće da li je trudnoća zdrava. Osim toga cijena tih testova je od 1.000 do 1.600 maraka, a ukoliko je blizanačka trudnoća onda još i više. Mnogi se hvataju za glavu da li će moći i kako da plate. Uz ovu mjeru roditelji će biti bezbrižniji i rasterećeniji“ – rekla je Misita za “Glas Srpske”.

Dodaje da je amniocenteza mnogo stresniji postupak i rezultati se duže čekaju.

“Prenatalni test je jednostavniji, radi se iz uzorka krvi i sigurna sam da će sve žene koje planiraju majčinstvo biti mnogo mirnije uz ovu mjeru“ – istakla je Misita.

Foča kao primjer
Željka Cvijanović je istakla da je opština Foča već uvela mjeru besplatnog prenatalnog testa.

Dodala je da je u razgovoru sa načelnikom te lokalne zajednice podržala ovu mjeru i pokrenula istu inicijativu na nivou Republike.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services