Ekonomska kriza

Belgija: Protesti zbog cijena gasa, hrane i struje

Hiljade ljudi okupile su se danas u Briselu povodom „nacionalnog dana akcije“ i protesta zbog visokih cijena električne energije, gasa i hrane u Belgiji.


Belgija: Protesti zbog cijena gasa, hrane i struje
FOTO: OLIVIER MATTHYS / TANJUG/AP

Sindikati i policija saopštili su da je učestvovalo oko 10.000 ljudi, uslijed čega je poremećen saobraćaj i gradski prevoz.

Došli su građani iz čitave zemlje i marširali pod transparentima poput „Život je preskup, želimo rješenja odmah“ i „Sve raste osim naših zarada“. Na jednom transparentu je pisalo: „Zamrznite cijene, ne ljude“.

Prema anketi koju je provela jedna belgijska medijska kuća, 64 odsto građana brinu da neće moći da plaćaju račune za struju i gas, koji su više nego udvostručeni u prethodnih godinu dana.

Osamdeset odsto učesnika reklo je da već sada pokušavaju da smanje potrošnju energije i vode.

„Kada odemo u kupovini, u korpi sve košta 20, 30 evra više i sve više ima veze u koju radnju idete. Dolazimo do tačke na kojoj naši novčanici neće moći da izdrže“, izjavio je Paskal Kraeso, demonstrant iz Brisela.

Premijer Aleksander de Kro upozorio je prošlog mjeseca da će „sljedećih pet do deset zima biti teške“ zbog visokih cijena struje i gasa usljed rata u Ukrajini.Komentari

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services