Zvaničnik američke administracije

Amerika pored Ukrajine najavila vojnu pomoć i za BiH

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je u četvrtak u neplaniranu posjetu Kijevu pošto je Bajdenova administracija najavila veliku novu vojnu pomoć u vrijednosti većoj od dvije milijarde dolara Ukrajini i drugim evropskim zemljama.


Amerika pored Ukrajine najavila vojnu pomoć i za BiH
Foto: SHUTTERSTOCK

Na sastancima sa visokim ukrajinskim zvaničnicima, Blinken je rekao da je bajdenova administracija obavijestila Kongres o svojoj namjeri da obezbijedi 2 milijarde dolara dugoročnog stranog vojnog finansiranja Ukrajini i 18 njenih susjeda, uključujući članice NATO-a i regionalne bezbjednosne partnere, koji su u „najvećoj potencijalnoj u opasnosti od buduće ruske agresije“.

Oko milijardu dolara od tog iznosa će otići Ukrajini, aostatak će biti podijeljen između Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Gruzije, Grčke, Kosova, Letonije, Litvanije, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije, saopštio je Stejt Department.

Kako se navodi, novac će pomoći tim zemljama da se „odbrane od novih prijetnji njihovom suverenitetu i teritorijalnom integritetu“ kroz jačanje njihove vojne integracije sa NATO-om i suprotstavljanje „ruskom uticaju i agresiji“.

„Ova pomoć još jednom pokazuje našu nepokolebljivu posvećenost budućnosti Ukrajine kao demokratske, suverene i nezavisne države, kao i sigurnosti saveznika i partnera širom regiona“, navodi Stejt Department.



Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezane vijesti


jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services