Amerika mora da odobri Lavrovom timu od 56 članova vize za ulazak u SAD

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da je alarmantno to što za manje od tri nedelje počinje Generalna skupština UN, a nijedan član tima, na čelu sa šefom diplomatije Sergejom Lavrovom, nije dobio vizu za ulazak u SAD, piše Rojters.

U pismu generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu, ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da je to „alarmantno“ jer je tokom proteklih nekoliko mjeseci Vašington „stalno odbijao da odobri ulazne vize“ ruskoj delegaciji za važne događaje pri UN.

– Sjedinjene Države ozbiljno shvataju svoje obaveze kao zemlja domaćin UN – rekao je portparol Stejt Departmenta, dodajući da su podaci o vizama povjerljivi prema američkom zakonu i ne mogu komentarisati pojedinačne slučajeve.

Prema UN „sporazumu o sjedištu“ iz 1947. godine SAD su dužne dopustiti pristup stranim diplomatama UN.

Dakle, SAD su samo zemlja domaćin UN i one moraju odobriti Lavrovom timu od 56 članova vize za ulazak u SAD kako bi prisustvovali Generalnoj skupštini UN.

Uprkos tome, Vašington odbija da izda vize.

Podsećamo, Rusija je zatražila 56 viza od Sjedinjenih Država kako bi omogućila ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i njegovom timu da putuju u Njujork na godišnje okupljanje svjetskih lidera u Ujedinjenim nacijama ovog mjeseca, ali do danas nije dobila nijednu.

Sergej Lavrov, UN, vize

Pretplati se
Obavesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jadran sarajevo

Jadran Sarajevo© 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services